L’espai de la musica: Aquí és nadal i estic content! - La Pegatina

Frase feta del mes

“Pel desembre, gelades i nevades i sopes escaldades”

dijous, 18 de novembre de 2010

Els Castellers patrimoni immaterial de la humanitat


La pinya, l'esforç, la solidaritat es tot el que es necessita per aixecar una torre humana de set, vuit, 10 pisos... Doncs tot això es el que la Unesco ha valorat  per a declara els castellers com a patrimoni immaterial de la Humanitat.

Els castellers actualment estan vivint la seva dècada d’or des que van retorna ara farà uns 30 anys. L'origen dels castellers probe del Ball dels Valencians en els que al finalitzar es construïa una torre humana que, amb el temps, va anar agafant importància i alçada, fins a independitzar-se del ball.  Al segle XVIII la seva popularitat es va estendre fins al sud de Catalunya on eren practicades al Camp de Tarragona i comarques dels voltants, on les colles participaven en les festivitats de les viles.

Fins ara només hi havia una tradició catalana que formés part d'aquest catàleg de patrimoni immaterial, La Patum de Berga, que va ser inscrita al 2005. La candidatura dels castellers es remunta al 2008, quan va ser aprovada de manera unànime al Parlament de Catalunya. Des de llavors, s'han fet tots els passos fins aconseguir que aquesta tradició sorgida a Valls a finals del segle XVIII, s'hagi convertit en un patrimoni universal.

A continuació teniu un vídeo que parla de la historia i del que son els castellers: