L’espai de la musica: Aquí és nadal i estic content! - La Pegatina

Frase feta del mes

“Pel desembre, gelades i nevades i sopes escaldades”

dijous, 14 d’abril de 2011

80 anys de la proclamació de la República Catalana

Tal dia com avui, el 14 d'abril de 1931, Francesc Macià va proclamar la República Catalana des del balcó del Palau de la Generalitat, a la Plaça Sant Jaume de Barcelona, conseqüència del Pacte de Sant Sebastià firmat per representants de diferents regions de l'Estat, al 1930. Macià va proclamar la república just després d'haver guanyat les eleccions que van donar una àmplia majoria a Esquerra Republicana de Catalunya. El govern espanyol va acabar impedint uns dies més tard la república Catalana, i va obligà al President Macià a retirar-la, però es va arribar a un compromís per a la creació d'un govern autònom (la Generalitat) i la redacció d'un Estatut d'Autonomia.

Avui el diari Ara, ha fet el seu especial homenatge al que va passar en aquell temps. El diari ha creat una pagina idèntica a la del seu diari però on totes les noticies i seccions van del què passava ara fa 80 anys.

També s’està acabant d’editar una pel·lícula reportatge que es diu “Macià contra Companys” on ens recordarà tots els fets.