L’espai de la musica: Aquí és nadal i estic content! - La Pegatina

Frase feta del mes

“Pel desembre, gelades i nevades i sopes escaldades”

dilluns, 6 de juny de 2011

La Patum

La Patum de Berga és una festa tradicional que se celebra a la ciutat de Berga durant la festivitat del Corpus. És una celebració que es representa als carres de la vila, amb la participació dels ciutadans. El foc és una característica d’aquesta festa.

L’any 1983 va ser declarada Festa d’Interès Nacional de Catalunya i posteriorment a l’any 2005 va ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Però aquesta tradició, d’on be?

És una representació sacro-històrico-popular nascuda i derivada de les antigues representacions de teatre medieval. El seu origen cal buscar-lo, precisament, en els antics entremesos que desfilaven a les processons del Corpus i que estaven destinats a educar, moralitzar i alliçonar el poble per tal que aquest aprofundís en el coneixement de les Sagrades Escriptures.

Amb el pas del temps, ha anat guanyant adeptes entre el poble, més per la seva vessant lúdica que pel seu caràcter alliçonador. Ha anat perdent poc el seu sentit original. La gresca ha anat pujant de to i això ha acabat transformant les celebracions fins el dia d’avui.

Aquest fenomen, que va tenir lloc a diverses viles i ciutats de Catalunya, es va anar extingint degut a les prohibicions emanades dels poders civil, eclesiàstic i reial. Únicament la ciutat de Berga ha estat capaç de mantenir-la i conservar-la a través dels segles.

La Patum diuen que és una festa que s’ha de veure. Per a qui no l’ha viscuda, resulta molt difícil d’entendre.

La Patum la conformen les comparses, la representació (la plaça de Sant Pere i els carres adjacents), la gent que hi assisteix, unes dates de celebració concretes (la setmana del Corpus)... És la festa dels sentits i dels sentiments.