L’espai de la musica: Aquí és nadal i estic content! - La Pegatina

Frase feta del mes

“Pel desembre, gelades i nevades i sopes escaldades”

divendres, 16 de setembre de 2011

La pèrdua de dos grans de la cultura Catalana

L’altre dia ens assabentàvem de la mort de Jordi Barre que va ser el pioner de la Nova Cançó catalana a la Catalunya Nord. Va néixer a Argelers de la Marenda l’any 1920. Ha escrit més de 250 cançons, va actuar arreu dels Països Catalans i va fer concerts fins al Japó.

Va tenir nombroses distincions, com ara la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, l’ordre Nacional du Mérite, l’Ordre National des Palmes Académiques i va ser fet Officier des Arts et des Lettres.També malauradament ens assabentàvem ahir de la mort de l’actor Jordi Dauder, actor de cinema, teatre i doblatge, que es va fer popular sobretot pel seu paper a la sèrie “Nissaga de poder”. Tenia 73 anys i era un dels grans de la interpretació catalana.

Es va fer amb el Goya al millor actor secundari l’any 2008 pel seu paper a la pel·lícula de Javier Fresser, Camino. Recentment, va ser reconegut amb el premi Gaudí d’Honor del 2011 de l’Acadèmia de Cinema de Catalunya.

Durant el seus quinze anys d'exili a París, conseqüència dels fets del Paranimf de 1956, Dauder va participar en els moviments socials que van propiciar la revolució del Maig francès de 1968 i va ser un dels fundadors de la Lliga Comunista Revolucionària, d'inspiració trotskista, tant de França com d'Espanya. També va fer sentir la seva veu reivindicativa, per exemple contra la Guerra de l'Iraq l'any 2003.