L’espai de la musica: Aquí és nadal i estic content! - La Pegatina

Frase feta del mes

“Pel desembre, gelades i nevades i sopes escaldades”

dimecres, 17 d’octubre de 2012

Ball dels Pabordes de Sant Joan de les Abadesses


El Ball dels Pabordes es l'acte més destacat de la Festa Major de Sant Joan de les Abadesses. Es balla només el diumenge i el dilluns de Festa Major a la Plaça Major.

D'origen religiós, però d'arrelament profundament popular, s'ha mantingut al llarg dels anys amb una característica ben pròpia: caràcter senyorívol i molt elegant. Quatre parelles ballen les quatre parts que configuren la dansa. El 23 de juny de 1934 es va aprovar un reglament  que en conté una descripció ben detallada i s'ocupa de tots els aspectes del ball, la indumentària, la música.

Antigament era comú que es ballés dins de les esglésies com a ofrena a la divinitat però va  arribar un dia que es prohibí ballar a dintre de les esglésies, el Ball dels Pabordes va sortir al carrer i va patir un procés de degradació que va portar a que l'any 1945 es restaurés i es recuperés el seu caràcter senyorial.

El ball dels Pabordes és interpretat a la plaça Major de Sant Joan de les Abadesses durant la Festa Major del Santíssim Misteri. En comptades ocasions extraordinàries, amb motius d'actes assenyalats el ball és executat fora d’aquestes dates.

El procès del ball es el següent:

 “Quatre pabordes es reuneixen a la plaça Major i, precedits per la cobla i pel paborde major, es dirigeixen al domicili de cada una de les pabordesses mentre la cobla interpreta la “Marxa de les pabordesses”. Arribats al domicili, el paborde puja a la casa i surt al balcó amb la pabordessa per escoltar la serenata que interpreta la cobla. Una vegada s'ha fet al mateix amb la resta de pabordesses, la comitiva retorna a la plaça Major on són rebuts a la Casa de la Vila. Tot seguit s'inicia el ball, que consta de quatre parts: salutació, ventalls, alfàbrega i morratxes. Cada part està precedida d'un preludi que consisteix en un passeig al voltant de la plaça en el qual els homes marquen el compàs i les dones els tres temps de cada compàs. Durant la salutació, una de les parts menys restaurades del ball, els balladors saluden a les autoritats, al poble i finalitza amb la salutació entre paborde i pabordessa. A la segona part, els pabordes obsequien a les pabordesses amb un ventall i a la tercera part, les pabordesses corresponen a l’obsequi dels pabordes amb rams d’alfàbrega. En el darrer ballet, les morratxes, cada paborde fa gala, és a dir, ruixa amb aigua de roses la seva pabordessa, les altres pabordesses i finalment al poble assistent. El ball acaba amb la salutació de comiat.” (Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya).

L'any 2011, en el marc de la Festa Major, l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses va rebre el diploma que acredita el Ball dels Pabordes de Sant Joan de les Abadesses com a Element Festiu Patrimonial d'Interès Nacional, fet que l'inclou en el catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.