L’espai de la musica: Aquí és nadal i estic content! - La Pegatina

Frase feta del mes

“Pel desembre, gelades i nevades i sopes escaldades”

dissabte, 20 d’octubre de 2012

L’origen dels Correfocs


L’origen dels coneguts correfocs prové del ball de diables. El ball de diables era una manifestació festiva tradicional caracteritzada pel llançament de carretilles de forma estàtica per part d'un grup de persones vestides de dimoni. 

La primera notícia escrita sobre un Ball de Diables, data de l'any 1150 amb motiu del casament del comte de Barcelona, Ramon Berenguer IV amb Peronella d'Aragó. Posteriorment, entre els segles XIV i XV, ja trobem important documentació de la participació dels Diables en diferents celebracions a poblacions com Cervera, Tarragona, Reus, Igualada, El Vendrell, Vilafranca, Vilanova... En resum, el correfoc ha estat una evolució d’aquet ball de diables.

Els primers correfocs que estan documentat a Catalunya són bastant recents, entre els anys 1979 (Barcelona) i 1980 (Reus).

A la "Cercavila de foc de Sant Joan", el 23 de juny de 1980, es va celebra pels carres de Reus un correfocs força diferent als actuals, però ja contemplava el seu funcionament i estructura.

Però tot i així el primer referent el trobem l'any 1979. Va ser a la Trobada de Dracs que es va organitzar a Barcelona en el marc de les Festes de la Mercè. Era en la època de la transició postfranquista, després d’una època obscura i amb la conseqüent pèrdua de les tradicions, tot el país es va organitzar per recuperar-les: festes populars, festes de barri, festes majors i tot tipus de celebracions que reclamaven, la sortida al carrer de les manifestacions festives que havien estat silenciades pel franquisme.

L'Ajuntament de Barcelona amb la col·laboració de persones vinculades al teatre de carrer, de creadors artístics i de diversos estudiosos de la festa, va decidir organitzar una trobada de dracs. Les colles participants van ser: els de Ribes, Sitges, Vilafranca, Olot, el Ball de Diables de l'Arboç i el Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú.

Allò en inici nomes havia de ser una trobada de dracs, però va ser molt més que això. El diables van encendre les carretilles per tal de començar l’espectacle. Però en mig de l’actuació els diables, sortint del protocol, van començar a perseguir als qui s’ho miraven. Aleshores alguns en comptes de fugir-ne es van posar a ballar sota els diables. En aquell moment es va fer una relació entre la companyia organitzadora “El diable corrent amb una carretilla” i els "correbous" que va donar lloc a “correfoc”.

L'any següent el programa de les Festes de la Mercè de 1980, ja incloïa el nom de Correfoc de forma oficial per anomenar aquesta cercavila de foc dels diables participants en la trobada de dracs.

Ja només va faltar una expansió per tot el territori, que va ser qüestió d’anys, una expansió que avui dia ja ha arribat arreu dels Països Catalans, com per exemple a Fraga, en les seves festes del Pilar.