L’espai de la musica: Aquí és nadal i estic content! - La Pegatina

Frase feta del mes

“Pel desembre, gelades i nevades i sopes escaldades”

dilluns, 1 d’abril de 2013

La Mona de Pasqua


Mona de Pasqua tradicional /  mllevat

La Mona de Pasqua es una tradició típicament catalana i valenciana que es remunta al segle XV quan els Moriscos regalaven aquest aliment als seus senyors per tal de celebrar la fi de les restriccions de la Quaresma. Per tan, el terme mona prové de l’àrab “munna”, que significava obsequi.

Mona 'El Nan Casteller' de l'Oriol Balaguer.
En la tradició catòlica es típic que el padrí regali la mona al seu fillol el Diumenge de Pasqua, tot i que fins el Dilluns de Pasqua no serà menjada, ja que a Catalunya és dia festiu. Aquest dia les famílies es reuneixen per fruir aquest postre conjuntament. De fet, les setmanes prèvies a la Setmana Santa, les pastisseries d’arreu de Catalunya s’omplen de figures fetes de xocolata, que han anat derivant d’un simple ou, fins a complexes i detallades estructures com seria la mona 'El Nan Casteller' de l'Oriol Balaguer.

L’ou, que en l’actualitat es de xocolata, en el passat era un ou de gallina i simbolitzava l’inici de la vida. Un espectable ben deliciós i original molt esperat per petits i grans!

Mona de Pasqua actual / Si sou servits