L’espai de la musica: Aquí és nadal i estic content! - La Pegatina

Frase feta del mes

“Pel desembre, gelades i nevades i sopes escaldades”

divendres, 12 d’abril de 2013

Tres Tombs


Federació Catalana dels Tres Tombs
El Tres Tombs és una tradició que gira entorn de les celebracions en honor a Sant Antoni Abad, patró dels animals. Per aquest motiu, la majoria de cavalcades que es duen a terme a Catalunya es celebren entorn del 17 de gener, diada de Sant Antoni, tot i això s’estenen molt més enllà, hi ha poblacions on es celebra en ple febrer, maig, etc.

La tradició cristiana diu que Sant Antoni era un gran amic dels animals, ja que protegia els animals de carga i que s’utilitzaven per treballar al camp. Quant trobava un animal desvalgut el curava i el protegia dels perills. Els traginers i camperols, dependents dels animals, tenien un grandíssima estima per Sant Antoni.

La cavalcada dels Tres Tombs té l’origen en aquesta devoció al Sant. Els Tres Tombs o també anomenats Passades, Beneïdes i Passant, són una desfilada de les millors cavalleries, carruatges i carros pels carres de les diverses viles. En general es sol donar tres voltes al voltant d’un espai, on antigament s’hi posava una gran foguera o al voltant de l’església. Mentrestant els ciutadans gaudeixen de les decoracions de cada un dels participants. Previ a la cavalcada y tal com diu el ritual és realitza una benedicció de tots els animals.

Igualada / Ester
El dia de Sant Antoni ha quedat en el tradicionari català com un dia en el què es dona festa als animals i se’ls porta a beneir, així se’ls protegeix de qualsevol mal. Engalanats es duen tots els animals a beneir.

Entre els Tres Tombs més importants de Catalunya destaca el d’Igualada, per ser el més antic des de l’any 1822 i, la de Valls, que està considerada Festa Tradicional d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya. Però també es celebra en d’altres poblacions com: Vilanova i la Geltrú, Palomar, Montblanc,  Rubí...