L’espai de la musica: Aquí és nadal i estic content! - La Pegatina

Frase feta del mes

“Pel desembre, gelades i nevades i sopes escaldades”

dijous, 27 de juny de 2013

Indicacions geogràfiques protegides a Catalunya

A Catalunya hi ha diversos productes que tenen la Indicació Geogràfica Protegida per la Unió Europea. Un distintiu que assegura que és un producte amb molta qualitat i que a Europa està molt valorat, cosa, que a Catalunya no es valora tant. Uns productes que tenen unes característiques organolèptiques molt especials i característiques: sabor, olor, es conserven més temps, etc.


Calçot de Valls

Calçots / Mas de la Mel
El calçot és un producte conreat a les comarques de l'Alt Camp, el Baix Camp, el Tarragonès i el Baix Penedès. Un producte molt saludable que és molt singular per la seva forma de produir-se. Per tal de degustar-los com cal, cal rostir-los a la graella amb foc de sarment i amanir-los amb salsa salvitxada.
Producte amb molt poques calories 10 -15 (10 calçots), cosa que augmenta al doble amb la salsa. Molt saludable i recomanable.


Pa de pagès

Pa de pagès / J.L.M
És un pa tradicional de forma rodona i té una imatge rústica amb una crosta gruixuda i cruixent. La seva molla és esponjosa i alveolat gran i irregular. En el procés d’elaboració es segueixen mètodes tradicionals, realitzant manualment com a mínim el format, amb fermentacions lentes, i coent les masses sempre en forns de solera refractària.

Organolèpticament és un pa de gran aroma i sabor, amb certa acidesa que manté la sensació de frescor i una textura agradable passades 8-9 hores de la cocció. És un pa que dura setmanes. L’elaboren 150 pastissers arreu de Catalunya i es comercialitza en més de 500 forns.


Clementines / Gastroteca.cat
Clementines de les Terres de l’Ebre

És un cítric resultat d’un híbrid de dues fruites. Provinent dels termes municipals de les comarques del Baix Ebre i el Montsià. Les condicions edafoclimàtiques específiques d'aquesta zona com la forma de produir i el sol li confereixen a les clementines un sabor i aroma diferencials. Un cítric que porta més fibra respecte la taronja i que duu molta vitamina C i calci.


Llonganissa de Vic

Llanganisa / Gastroteca.cat
La Llonganissa de Vic un dels productes més valorats a l’estranger. Elaborat en empreses ubicades en els municipis que integren la Plana de Vic. Aquesta zona que té unes condicions ambientals i climàtiques característiques sumat a la tradició que tenen de fer embotits donant com a resultat una llonganissa molt particular. Una llonganissa que també es caracteritza per tenir menys punts blancs i, per tant, menys calories i més magra.Patates de Prades

Patates de Prades / Productes del Camp
Es cultiven pels terrenys ubicats en els terminis municipals de Prades, Capafonts, la Febró i Arbolí, tots ells de la comarca del Baix Camp, al peu de les muntanyes de Prades, a la província de Tarragona. Malauradament tenen poca producció ja que es una zona molt petita.

Les condicions d'altitud (més de 1000m), edafològiques i climàtiques d'aquesta zona, juntament amb la tradició del conreu i l'experiència dels agricultors, fan que les Patates de Prades presentin unes característiques diferencials i de qualitat superior. Un producte molt agraït a la cuina, recomanable per als esportistes degut al magnesi i per a les persones que els costa dormir, ja que porta triptòfan, a més a més, reforça el sistema nerviós i porta vitamina B i C.


Pollastre i capó del Prat

Pollastre i capó del Prat / Gastroteca.cat
Té poca quantitat de greix i el capó és més tendre, cosa que el fa ser més saborós. La Raça Prat, és autòctona de la comarca del Baix Llobregat i es caracteritza pel seu color ros fosc, les potes de color blau pissarra i la cresta senzilla dentada; la cua del gall té plomes abundants i caiguda cap enrere. Té una carn amb una finor i una melositat característiques i sense greixos excessius.

Els pollastres i els capons són criats en explotacions ubicades en els termes municipals de Castelldefels, Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, Gavà, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Viladecans i Santa Coloma de Cervelló.


Poma de Girona

Poma de Girona / Gastroteca.cat
Es troba per tots els termes municipals de les comarques catalanes de la Selva, el Baix Empordà i l'Alt Empordà, el Gironès i el Pla de l'Estany. Les condicions edafoclimàtiques específiques d'aquesta zona confereixen a les pomes les seves característiques diferencials.

És molt saludable, porta pectina cosa que va bé per a les persones que tenen restrenyiment i diarrea (especialment ratllada, per aquest segon cas). Font de vitamina C i redueix, si es consumeix cada dia, el 40% de tenir malalties cardiovasculars.


Torró d’Agramunt

Torró d'Agramunt/ Gastroteca.cat
La zona de producció es troba al terme municipal d'Agramunt, de la comarca de l'Urgell. El torró té els seus orígens en la tradició de la pastisseria àrab. A Catalunya es conserva aquesta tradició especialment a Agramunt, on s'elaboren uns torrons de qualitat reconeguda. Producte molt nutritiu que porta molts àcids grassos insaturats degut a les fruites seques; per tant, molt saludable. Porta hidrats de carboni que ens donen energia (ideal per a berenar).

Agraïment a la Generalitat de Catalunya per l'informació facilitada.