L’espai de la musica: Aquí és nadal i estic content! - La Pegatina

Frase feta del mes

“Pel desembre, gelades i nevades i sopes escaldades”

dimarts, 3 de setembre de 2013

Les marededéus trobades

Mare de Déu del Roser / Eiffel1899
El dia 8 de setembre es celebra la festa de les marededéus trobades que no tenen festa pròpia. En aquest dia a Catalunya es celebren multitud d’aplecs, romeries i processons. Especialment adquireixen importància en santuaris de les marededéus trobades. Però també hi ha nombroses Festes Majors com a Olot, (Mare de Déu del Tura), Montblanc (Mare de Déu de la Serra), Solsona (Mare de Déu del Claustre)...

S’anomenen “marededéus trobades” totes aquelles imatges de la Mare de Déu descobertes en determinats llocs, en circumstàncies especials. A Catalunya hi podem trobar un important nombre d’ermites, santuaris, petites esglésies i altars parroquials dedicats a la Mare de Déu. Totes elles envoltes en llegendes difoses al llarg de la història en forma escrita, oral o a través dels goigs.

Generalment les llegendes conten que un pastor/a va trobar una imatge de la Mare de Déu per algun motiu i la va traslladar a la població. Però la imatge, misteriosament, va tornar al lloc original on l’havien trobada. El vilatans, finalment, interpreten que la voluntat de la marededéu és de restar en l’emplaçament inicial i es construeix una ermita, capella, monestir... proper a la cova, roca, font, arbre... on l’han trobada.

Alguns exemples de marededéus trobades son: la Mare de Déu de Queralt, Mare de Déu del Camí, Mare de Déu de les Ventoses, Mare de Déu del Prat, Mare de Déu de la Bauma, Mare de Déu de les Arenes, Mare de Déu del Mont, Mare de Déu de la Riera... A Catalunya destaquen les escultures en talla de fusta policromada. Solen aparèixer assegudes, curosament vestides i coronades, i el seu fill assegut als genolls.