L’espai de la musica: Aquí és nadal i estic content! - La Pegatina

Frase feta del mes

“Pel desembre, gelades i nevades i sopes escaldades”

diumenge, 6 d’octubre de 2013

Festa del Roser a Martorell

Ball del Roser o del Most al Progrés / Ajuntament Martorell
La Festa del Roser és una festa de caràcter cultural i popular que té lloc el cap de setmana més proper al set d’octubre. En aquesta festa s’hi emmarca especialment la difusió del món vinícola, sent un homenatja a la pagesia local.

Hem de retrocedir fins l’any 1571 per trobar l’inici d’aquesta festa. Quant a la batalla de Lepanto (7 d’Octubre de 1571) i després d’encomanar-se a la Verge del Roser, l’armada cristiana va derrotar el turcs. Des d’aleshores es coneix popularment a la Verge com la “Verge de la Victòria” i cada any es celebra aquesta festa.


La llegenda del “Pont del diable”

Pont del diable / Ajuntament Martorell
La festivitat també gira entorn d’una antiga llegenda d’aquest municipi. Diu que una vella cada dia creuava pel pont per agafar aigua d’una font que hi havia a l’altra banda del riu Llobregat. Un dia una riada es va endur el pont.

Aquella mateixa nit el diable es va aparèixer i li va proposar a la vella reconstruir el pont amb la condició d’emportar-se el cos i l’ànima del primer que passés. L’àvia va acceptar, i el diable va començar a treballar per acabar el pont just abans que sortís el sol.

A l’endemà el pont ja estava acabat. Però la dona, abans de passar va deixar anar un gat per que passés davant d’ella. Així el diable es va emportar al gat, en cos i ànima. La vella va seguir amb la seva rutina, feliç per haver tornat el pont a la població. Des de llavors al pont se’l coneix com “El pont del diable”.


Festa del Most

Festa del Most / Ajuntament Martorell
L’acte més destacat de la Festa del Roser és la Festa del Most. Consisteix en una cercavila precedida per gegants i capgrossos i seguida dels elements més característics d’aquesta festa. Un seguit de carrosses que representen el món vinícola: el carro de la bota, el carro del vi, el carro del cava, el carro dels pagesos, el carro de les portadores... Tot seguit del correfocs i la Carpafera. La festa es clou amb el Ball del Roser o del Most al Progrés.

Amb motiu de la festivitat també s’hi celebra la Fira de Vins i Caves, que vol donar a conèixer la importància dels orígens, les tradicions i les arrels vinculades a una terra de vins i caves. Però també hi té lloc una trobada de plaquistes i jornades de coneixement entorn el món del vi i del cava.