L’espai de la musica: Aquí és nadal i estic content! - La Pegatina

Frase feta del mes

“Pel desembre, gelades i nevades i sopes escaldades”

dimecres, 23 d’octubre de 2013

Fires de Sant Narcís i festes majors de Girona

Productes fires de Sant Narcís
Arribada la tardor i en dates properes a Tots Sants tenen inici una de les principals festes de Catalunya, les festes majors de Girona o fires de Sant Narcís.

Per trobar els orígens d’aquesta festa ens tenim que remuntar a fa més de 300 anys, quant a Girona s’hi celebraven tres grans fires, una al febrer, l’altra a l’agost i l’última a l’octubre. Finalment les fires es van unificar a l’octubre, donant així naixement a les anomenades Fires de Sant Narcís. Degut a l’arribada de visitats d’arreu es va començar a organitzar més i més activitats fins a convertir-se en les festes majors de la ciutat.

La festa gira entorn del 29 d'octubre, Sant Narcís. L’inici de festes ve precedit per una cercavila amb un recorregut nou a cada edició de les festes i un pregó. Un dels principals punts neuràlgics de les festes és el parc de la Devesa on es situen les fires. Però especialment s’hi acumula gent al passeig de la Copa, on hi ha instal·lades multitud de barraques de diferents colles.

Correfocs / Ajuntament Girona

Durant els dies festius es pot gaudir de les matinades tocades per 200 grallers, el multitudinari correfocs amb els Diables de l'Onyar, castells, el tradicional concurs de colles sardanistes, el concert de bandes, havaneres i una bona dosi de disbauxa. El dia 29 s’hi celebra una solemne missa major dedicada al sant. També té lloc una fira d’artesans el dia de Tot Sants.

Ball de gegants i capgrossos de Girona / Ajuntament Girona
Les figuracions de gegants i nans van molt lligades a aquesta festivitat que compta amb quatre parelles de gegants. Una d’elles es caracteritza pel seu valor històric, ja que son centenàries i es conserven al museu de la ciutat i no surten mai a ballar. En el seu lloc en surt una rèplica elaborada l’any 1992 que porten per nom Fèlix i Àngels.