L’espai de la musica: Aquí és nadal i estic content! - La Pegatina

Frase feta del mes

“Pel desembre, gelades i nevades i sopes escaldades”

dijous, 21 de novembre de 2013

Santa Cecília i la festa major del Molló

Foto: Molló / @enric_tico
El 22 de novembre s’escau la Festa de Santa Cecília, patrona dels músics. Pràcticament en tots els municipis i per tal de celebrar aquesta efemèride els conjunts musicals com corals, bandes o orquestres celebren actes i concerts extraordinaris. També es realitzen diverses jornades culturals dedicades a la divulgació de la música, ponències o debats.


Destaca la trobada que es celebra a Tàrrega amb les principals agrupacions musicals de la ciutat; o a Alcanar, on s’hi celebra una gran festa que compta amb una cercavila i un dinar popular a l’Ermita del Remei. Això sí, a totes les festivitats s’hi canta la cançó popular de Santa Cecília:

"Tota la terra ha de morir
només la música, només la música
només la música viurà sens fi"


Festa major del Molló

Església Molló (Santa Cecília) / Wikimedia Commons
Santa Cecília també és patrona de nombroses viles, entre les que destaca la del Molló (Ripollès), tot i què la festa més esperada al poble és la del Roser. També és festa major a Terrades (Alt Empordà), Odèn (Solsonès), Torrentbò (Maresme), Montardit (Pallars Sobirà)...

S´hi ens centrem en el Molló la festivitat està conformada per diversos actes, com les tradicionals celebracions religioses, ofrena floral i cant dels goigs a la parròquia. També té lloc l’elecció de la pubilla i l’hereu anunciat al Ball de Gala després d’una votació popular.

A més a més compta amb diversos concerts, ball de sardanes, concursos artesanals, concurs de beure amb porro, sopar del jovent... Però si hi ha un acte que destaca per sobre de tots és l’esmorzar popular i la matança del porc. Seguit d’un sorteig de productes d’origen porcí.