L’espai de la musica: Aquí és nadal i estic content! - La Pegatina

Frase feta del mes

“Pel desembre, gelades i nevades i sopes escaldades”

dijous, 16 de gener de 2014

Ball dels garrofins

Ball dels garrofins / CIC Moià
Avui ens traslladem fins a Moià per conèixer el Ball dels garrofins, dins les festes majors d’hivern de la vila. Consisteix en una dansa tradicional interpretada per un grup de nens i nenes al ritme d’un flabiol o gralla. Aquesta característica dansa te lloc la vigília i el dia de Sant Sebastià, el 20 de gener.

Els orígens d’aquest ball son incerts, tot i que sí que coneixem que l’any 1789 és reconegut per primera vegada com a tal en un escrit. Aleshores era ballat per sis joves solters acompanyats de música. El ball pren el nom de les barretines que duen els balladors i que tenen forma de garrofa.

El “Pollo” i els Teiers / CIC Moià
A l’actualitat, el ball el realitzen catorze nens i nenes que duen uns vestits blancs amb brodats de color blau els nens i de color roig les nenes. A més a més d’una faixa, espardenyes i picarols que son similars a uns cascavells. Sens dubte la principal icona d’aquesta dansa és la preciosa i llarga barretina que està composta per cintes de diferents colors.

El primer ball, realitzat la vigília de Sant Sebastià, els garrofins dansen al ritme del flabiol amb el so d’una peça única per aquesta dansa. Tot acompanyats pel “Pollo”, que du un conill a les mans i va precedit pels Teiers, encarregats de fer fum amb teieres enceses. L’endemà arriba el moment més esperat de les festes, els garrofins duen el tabernacle del sant i ballen a l’església. Posteriorment es traslladen a la residència d’avis.