L’espai de la musica: Aquí és nadal i estic content! - La Pegatina

Frase feta del mes

“Pel desembre, gelades i nevades i sopes escaldades”

dissabte, 12 d’abril de 2014

Descalç sobre la terra vermella

Pere Casaldàliga i Pla al film / TV3
“Descalç sobre la terra vermella” es una pel·lícula que ens parla de la intensa vida de Pere Casaldàliga i Pla. Un religiós, escriptor i poeta català, que l’any 1968 es va traslladar al Brasil, país on actualment és bisbe de la prelatura territorial de São Félix do Araguaia, a l'Estat de Mato Grosso. És  considerat un dels grans defensor dels drets dels menys afavorits. Fet que es demostra en aquest excepcional film elaborat per TV3, basat en el llibre "Descalç sobre la terra vermella" de Francesc Escribano.

Pere Casaldàliga arriba a São Félix quan té quaranta anys, ple d'il·lusió i entusiasme, fa molt temps que vol ser missioner i, finalment, el seu somni s'ha fet realitat. Tot i que Casaldàliga sap que la seva missió serà difícil, no s’espera que São Felix sigui una ciutat sense llei, on impera la violència i la corrupció. On hi abunden els peons que treballen i viuen com esclaus; posseiros (camperols) obligats a abandonar les seves terres i poblats indis en perill d'extinció.

São Félix / TV3
Casaldàliga farà front a aquesta situació i entén que la neutralitat és impossible. Recorre la regió del Mato Grosso per recollir els testimonis dels indis, posseiros i peons, i publicar un informe demolidor que toparà amb alguns sectors de l’església i amb la dictadura que governa el Brasil. Els fazendeiros (propietaris dels latifundis), liderats per Armandão, entenen que Casaldàliga els ha declarat la guerra i corren a posar preu al seu cap.

Una magnífica producció que no té pèrdua!